Sos śmietanowy z grzybami leśnymi

4.49 (154 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Coś dla tych, którzy uwielbiają grzyby zbierać, jak i dla tych co lubią je tylko konsumować. Bardzo smaczny dodatek do ziemniaków i klusek śląskich.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -15 dag ugotowanych grzybów
    -2 duże cebule
    -100 ml śmietanki 30%
    -2 łyżki stołowe śmietany 12%
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, najlepiej domowej
    -2 łyżeczki musztardy delikatesowej
    -duża szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos śmietanowy z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaną cebulkę podsmażamy w rondelku z przyprawą uniwersalną. Gdy usmaży się na złoto dodajemy grzyby i wszystko posypujemy pieprzem. Wszystko smażymy razem około 5 minut.
  • 2. Następnie dodajemy obie wymieszane śmietany i dusimy sos przez kolejne 5 minut. Dodajemy musztardę, mieszamy i podduszamy jeszcze przez kilka minut.

Porady

-Do przygotowania sosu możemy użyć każdego rodzaju grzybów, od opieńków po borowiki. -Jeżeli nie mamy grzybów leśnych sos możemy zrobić z pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Musztarda Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować