Sos sambal oelek

4.5 (173 ocen)

Ostry sos z kuchni indonezyjskiej. Sprawdza się jako dodatek do dań z makaronu, ryżu, dań mięsnych i sosów.

Składniki:

  • 26 ostrych papryczek chilli
    4 łyżeczki soli
    sok z 1 cytryny lub limonki
    2 łyżki brązowego cukru
    2 łyżki octu ryżowego
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki octu winnego
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Sos sambal oelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczki myjemy, odcinamy ogonki i kroimy w centymetrowe paseczki (nie usuwamy pestek). Obieramy czosnek.
  • 2. Pokrojone papryczki, czosnek, sól i cukier wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji pasty.
  • 3. Przekładamy pastę do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy pasta będzie już trochę ciepła dodajemy sok z cytryny/limonki, oliwę, ocet ryżowy i ocet winny. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • 4. Przekładamy sos do małych słoiczków i pasteryzujemy około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ostry sos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować