Sos śliwkowy do mięs

4.46 (165 ocen)

Idealny dodatek do pieczonych lub duszonych mięs na świątecznym stole.

Składniki:


  • 1/2 kg śliwek
    1 cebula
    50 ml octu winnego
    2 łyżki wody
    2 łyżki cukru
    pół łyżeczki mielonego cynamonu
    2 kulki ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (165 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Sos śliwkowy do mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć i wydrylować. Pokroić w kostkę. Włożyć do garnka. Dodać drobno posiekaną cebulę, 2 łyżki wody, ocet winny, cukier, cynamon, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować wszystko na małym ogniu, aż śliwki się rozgotują a sos zacznie gęstnieć. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Ma być ostro - słodki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować