Sos słodko - kwaśny

5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na domowy sos słodko - kwaśny. Chciałabym Was przekonać do zrezygnowania z zakupu sosów tego typu. Domowy sos jest dużo zdrowszy, tańszy i mega prosty w wykonaniu. I na pewno smakuje o niebo lepiej niż kupny. Spróbujcie sami !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
    1 kg cebuli
    2 łyżki soli
    1 czerwona papryka
    2 ząbki czosnku
    2 i 1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki octu
    2 łyżki słodkiej papryki
    1/4 łyżki chili
    1/2 łyżki curry
    1/2 łyżki białego pieprzu
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka ananasa
    4 łyżeczki musztardy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos słodko - kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparz, obierz je ze skórki, pokrój w kostkę. Cebulę włóż do miski z zimną wodą (można wrzucić kilka kostek lodu) - dzięki temu nie będzie szczypać w oczy. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
    Pomidory i cebulę umieść w dużym garnku, dodaj sól, gotuj przez 1 godzinę. W międzyczasie pokrój w kostkę paprykę, czosnek i ananasa. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki poza sokiem z ananasa i mąką ziemniaczaną. Gotuj przez 30 - 40 minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w soku z ananasa, dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i pogotuj jeszcze kilka minut.
    Gorący sos przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je dobrze i odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować