Sos słodko-kwaśny

0 (0 ocen)

polecam...jest pyszny...możemy zrobić na bieżąco lub zapakować w słoiczki i mieć w każdej chwili...jest pyszny

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
    1 kg cebuli
    3 kopiate łyżki soli
    1 szklanka oleju
    1 puszka ananasów
    2 papryki
    1 puszka kukurydzy
    6 ząbków czosnku
    1 szklanka octu
    3 szklanki cukru
    1 łyżeczka kurkumy
    opakowanie słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki chilli
    1 łyżeczka pieprzu

Sos słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory parzymy. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Gotujemy 1 godzinę z 3 łyżkami soli.

    Po upływie godziny dodajemy resztę składników (ananasy, paprykę kroimy w kostkę) i gotujemy pół godziny. Pod koniec gotowania dodajemy dwie czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Po otwarciu słoika podgrzewamy danie. Możemy dodać pędy bambusa i dowolne mięso wcześniej pokrojone, doprawione i przysmażone. Podajemy z ryżem lub makaronem.

    Sos możemy też robić na bieżąco – zmniejszamy ilość składników.

Komentarze

Podobne przepisy