Idealnie słodki i kwaśny, jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Idealny na szybki obiad do ryżu lub makaronu.
2 godz.
Składniki:
3,5 kg pomidorów (u mnie lima)
1 kg cebuli
1 kg papryki (u mnie czerwona i żółta)
puszka ananasów łącznie z syropem
puszka kukurydzy
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka curry
2 łyżki soli
6 ząbków czosnku
½ łyżeczki chilli w proszku
½ łyżeczki pieprzu
4 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 szklanki cukru
½ szklanki octu 10 %
3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sos słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, naciąc na krzyż i sparzyć ( wrzucić na 2 min do gorącej wody, nie gotować ). Obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Zagotowć, zblendować i przetrzeć przez sito. Jeśli w sosie nie przeszkadzaja nam ziarenka to etap przecierania można pominąć.
2.Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub piórka w zależności od preferencji, wrzucić do pomidorów i wolno gotować około 1 godziny.
3.Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
4.Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Zalewy nie wylewamy, będzie potrzebna do sosu.
5.Kukurydzę odsączyc na sicie z zalewy.
6.Paprykę, ananasa i kukurydzę wrzucic do gotujacych sie pomidorów. Dodać sól, cukier, ocet, musztarde i przyprawy. Całość gotowac około 30 min.
7.Pod koniec gotowania w zalewie po ananasach rozrobić makę ziemniaczaną i dodac do sosu. Gotować 5 min do zgęstnienia sosu.
8.Gorący sos przelać do wyparzonych słoików, zakrecić i odstawić do góry dnem az wystygna. Nie ma potrzeby pasteryzować.
Porady
Przyprawy radze dodawać stopniowo i doprawiać w zależności od preferencji, my lubimy pikantne potrawy.
Komentarze