Sos słodko - kwaśny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To pyszna mieszanka świeżych warzyw zamkniętych w słoiku. Wspaniała alternatywa na szybki obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów, 1 papryka czerwona, 1 kg cebuli, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasów, 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki chili, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka wegety, 1 łyżka curry, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 szklanki cukru, 1/2-3/4 szklanki octu, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos słodko - kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos słodko kwaśny 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i razem z pomidorami gotować ok godziny. Posolić.

    Po zagotowaniu dodać pokrojonego w kostkę ananasa, pokrojoną paprykę i pozostałe składniki ( oprócz mąki) i gotować ok pół godz, lub na tyle długo , aby papryka się nie rozgotowała. Mąkę rozrobić w soku z ananasa i dodać do sosu. Zagotować.

    Gorący sos wkładać do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Nie pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.76 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sos słodko-kwaśny

To może cię zainteresować