Sos pomidorowo-pieczarkowy z makaronem razowym

0 (0 ocen)

Makaron razowy z sosem piaczarkowo-pomidorowym z mięsem z kurczaka

Składniki:

  • - 200 g makaronu razowego świderki

    na sos:
    - 250 g mięsa z kurczaka (np. z udek)
    - 1 mała cebula (ja użyłam pół białej i pół czerwonej)
    - 10 średnich pieczarek
    - pół selera
    - 1 pietruszka
    - 1 łyżka natki pietruszki
    - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    - 1 łyżka śmietany 18%
    - 1 łyżka mąki
    - trochę oleju do smażenia
    - sól, pieprz

Sos pomidorowo-pieczarkowy z makaronem razowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i drobno pokroić.
    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
    Seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
    Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i krótko podsmażyć. Do cebuli dorzucić pokrojone warzywa i pieczarki. Dusić pod przykryciem kilka minut. Dorzucić mięso. Chwilę posmażyć. Zalać zagotowaną wodą tak, aby przykryć składniki. Gotować kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, Zabielić i zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką. Doprawić do smaku pietruszką, solą i pieprzem.
  • 3. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    Podawać makaron polany sosem.

Komentarze

Podobne przepisy