Makaron razowy z sosem piaczarkowo-pomidorowym z mięsem z kurczaka
Składniki:
- 200 g makaronu razowego świderki
na sos:
- 250 g mięsa z kurczaka (np. z udek)
- 1 mała cebula (ja użyłam pół białej i pół czerwonej)
- 10 średnich pieczarek
- pół selera
- 1 pietruszka
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- trochę oleju do smażenia
- sól, pieprz
Sos pomidorowo-pieczarkowy z makaronem razowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i drobno pokroić.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
2.Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i krótko podsmażyć. Do cebuli dorzucić pokrojone warzywa i pieczarki. Dusić pod przykryciem kilka minut. Dorzucić mięso. Chwilę posmażyć. Zalać zagotowaną wodą tak, aby przykryć składniki. Gotować kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, Zabielić i zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką. Doprawić do smaku pietruszką, solą i pieprzem.
3.Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Podawać makaron polany sosem.
Komentarze