Sos pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis wymysliłam sama

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5kg wieprzowiny, 5szkl. zimnej wody, przyprawa uniwersalna, przyprawa do sosów, przyprawa do wieprzowiny, przyprawa uniwersalna, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pieprz, troszkę oleju do podsmażenia, 2 łyżki mąki, pół l śmietany

Sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieprzowinę pokroić w dużą kostkę, wymieszać z przyprawą i odstawić na 30 minut do godziny, aby przyprawa wgryzła się w mięso. Zrumienić na patelni z dodatkiem oleju. Gdy mięso się podsmaży i będzie miękkie, dolać zimnej wody, dodać 4 łyżki przyprawa uniwersalna, koncentrat, przyprawę do sosów i dalej dusić mięso bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia zrobić zawiesinę z mąki i śmietany. Wlać do sosu, nadal mieszając od czasu do czasu przez 20 min, przyprawić pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy