Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiczki umyć, wyparzyć wrzątkiem i dokładnie osuszyć, lub wypiec w piekarniku (110 stopni z termo obiegiem przez 15 minut).
Pomidory naciąć na krzyż, włożyć na chwilę do wrzątku, schłodzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę.
Śliwki opłukać, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki.
Selera obrać, opłukać, pokroić w dość drobną kostkę.
2.Wszystko umieścić w rondlu, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać.
Gotować na malutkim ogniu bez przykrycia, często mieszając do miękkości warzyw i odparowania większości sosu.
U mnie trwało to około 1,5 godziny.
3.Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, odstawić do lekkiego przestudzenia, żeby nie stępić noży blendera, zmiksować.
Dodać ocet winny, sporą ilość roztartego rozmarynu i tymianku, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Gotować jeszcze 20 minut lub dłużej, jeśli sos jest niewystarczająco gęsty.
4.Gorący nałożyć do przygotowanych słoiczków, pasteryzować 15-20 minut.
Komentarze