Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup

4.51 (144 ocen)

Sos uniwersalny - na zimno doskonały do kanapek, a na gorąco do makaronu, ryżu, kaszy czy ziemniaków

Składniki:

  • PROPORCJE NA 4-5 „DŻEMOWYCH” SŁOICZKÓW:
    2 kg pomidorów – użyłam odmiany Endeavour
    2 duże słodkie cebule
    4-5 ząbków czosnku
    1 duża czerwona papryka
    kawałek bulwy selera –około 10 dag po obraniu
    6 dojrzałych śliwek węgierek
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    2 łyżki octu winnego z białego wina
    sól
    pieprz
    cukier
    rozmaryn
    tymianek
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane składniki 1. Słoiczki umyć, wyparzyć wrzątkiem i dokładnie osuszyć, lub wypiec w piekarniku (110 stopni z termo obiegiem przez 15 minut).
    Pomidory naciąć na krzyż, włożyć na chwilę do wrzątku, schłodzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
    Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę.
    Śliwki opłukać, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki.
    Selera obrać, opłukać, pokroić w dość drobną kostkę.
  • Gotować do miękkości 2. Wszystko umieścić w rondlu, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać.
    Gotować na malutkim ogniu bez przykrycia, często mieszając do miękkości warzyw i odparowania większości sosu.
    U mnie trwało to około 1,5 godziny.
  • Zmiksować i doprawić do smaku 3. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, odstawić do lekkiego przestudzenia, żeby nie stępić noży blendera, zmiksować.
    Dodać ocet winny, sporą ilość roztartego rozmarynu i tymianku, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
    Gotować jeszcze 20 minut lub dłużej, jeśli sos jest niewystarczająco gęsty.
  • Zapasteryzować 4. Gorący nałożyć do przygotowanych słoiczków, pasteryzować 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować