Sos pieczarkowy

5 (152 ocen)

  • 15 min

Bardzo smaczny, prosty, szybki i uniwersalny sos ze świeżych pieczarek.

  • 15 min

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
    1 cebula
    kostka bulionowa grzybowa
    listek laurowy
    ziele angielskie
    łyżka siekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz
    śmietana i mąka (ziemniaczana) do zaprawienia.
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos pieczarkowy 1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry (nie grube). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
  • Sos pieczarkowy 2. Dodać pokrojone pieczarki i dusić do odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem.
  • Sos pieczarkowy 3. Podsmażone pieczarki przełożyć do garnka, zalać wodą (tak by się skryły), dodać kostkę grzybową, listek, ziele i gotować parę minut.
  • Sos pieczarkowy 4. Na koniec zaprawić mąką wymieszaną ze śmietaną( łyżeczka mąki ziemniaczanej na 4 łyżki śmietany) Jak będzie za rzadki, to można dodać jeszcze odrobinę mąki.

Porady

Sos idealny do dań z kaszą różnego rodzaju, klusek śląskich i wszelkiego rodzaju makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować