Sos pieczarkowy

4.5 (199 ocen)

  • 25 min

Przepis na klasyczny sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do makarony, kaszy, placków ziemniaczanych czy mięsa. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie.

  • 25 min

Składniki:

  • 250-300 g pieczarek
    2 cebule
    ząbek czosnku
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka masła
    szklanka śmietanki kremówki
    sól, czarny pieprz, płatki papryki
    natki pietruszki do posypania
    opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos pieczarkowy 1. Pieczarki umyć, małe przekroić na połówki, większe pokroić w plasterki.
    Cebule drobno posiekać.
  • Sos pieczarkowy 2. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić cebulę.
  • Sos pieczarkowy 3. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut.
  • Sos pieczarkowy 4. Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.
    Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza Makaron Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować