Przepis na klasyczny sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do makarony, kaszy, placków ziemniaczanych czy mięsa. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie.
Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, małe przekroić na połówki, większe pokroić w plasterki.
Cebule drobno posiekać.
2.Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić cebulę.
3.Dodać przeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut.
4.Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem.
Komentarze