Sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

świetny dodatek do kotletów,makaronów, ziemniaków, ryżu ....

  • 30 min

Składniki:

  • Pieczarki 60-70 dag
    Cebula 2-3 szt.
    Liść laurowy 1
    Ziele angielskie ok. 4-5 kulek
    Sól, pieprz mielony do smaku, papryka ostra w proszku
    Majeranek (opcjonalnie)
    Śmietana 18 % ok. pół szklanki 250 ml
    Mąka kukurydziana lub ziemniaczana 3 łyżeczki
    Olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bujyuh 1. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry
  • image-01r08tk 2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju
  • 3. Dodajemy pieczarki i smażymy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, mieszając
    Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i majeranek, mieszamy
  • 4. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i wlewamy do pieczarek powoli, jednocześnie mieszając by zagęścić nasz sos
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować