Sos pieczarkowy z natką pietruszki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To przepis na kremowy i maślany sos pieczarkowy, który przygotujesz w 15 minut. Idealnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju mięs, makaronów czy placków ziemniaczanych.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pieczarki świeże: 300 gramów
    - masło: 2 łyżki
    - natka pietruszki: 0.25 pęczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz świeżo zmielony: 0.25 łyżeczki
    - mąka: 1 łyżka

Sos pieczarkowy z natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy i osuszamy. Kroimy je na cienkie plasterki. Rumienimy na złoto (do odparowania wody) na patelni z masłem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy wodą i dusimy przez chwilę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę za pomocą spieniacza do mleka. Do gotującego się sosu dolewamy wodę z mąką i mieszamy. Chwilę gotujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy