Sos winegret

0 (0 ocen)

Najlepszy sos do wszelkiego rodzaju sałatek, surówek, frytek, kanapek

Składniki:

  • Ząbek czosnku
    5 łyżek oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki musztardy
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki pieprzu

Sos winegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małego słoiczka przecisnąć przez praskę czosnek, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać - do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Sosem polać sałatkę, surówkę itp.

Porady

Do tego sosu można dodać jeszcze np. łyżeczkę ziół prowansalskich. Można go przechowywać w lodówce do dwóch tygodni, ja zawsze robię go więcej i jak tylko mam ochotę np. na jakąś sałatkę to sięgam po ten sosik.

Komentarze

Podobne przepisy