Sos wiśniowy/ frużelina wiśniowa

4.46 (178 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna, lekko kwaśna, będzie idealnym uzupełnieniem słodkich deserów jak naleśniki, gofry, lody itp.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag wydrylowanych wiśni
    kilka łyżek cukru do smaku
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.46 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sosy

Sos wiśniowy/ frużelina wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier wg upodobania i gotować na małym ogniu do czasu aż zaczną się rozpadać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody, wlać do wiśni i mieszać do czasu aż zgęstnieje.
    Frużelinę można przechowywać w lodówce do kilku dni.

Porady

Bardzo gorącą frużelinę można również przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zakręcić wieczka. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Takiej frużeliny nie trzeba już pasteryzować, przechowywać w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować