Sos z woka

4.5 (198 ocen)

Pyszny sos do makaronu lub ryżu

Składniki:

  • Na dużą porcję dla 6 osób :
    1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
    2 ząbki czosnku
    1/2 kg pieczarek
    włoszczyzna mrożona 450 g (lub 2 marchewki,pietruszka, pół selera, por)
    puszka krojonych pomidorów bez skórki
    łyżka koncentratu pomidorowego
    sól,pieprz,papryka ostra i słodka
    olej 2-3 łyżki
    opakowanie makaronu np. kokardki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z woka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos z woka 1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry,jeśli używamy świeżych warzyw kroimy je w słomkę, pora w plasterki.
    W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy krótko czosnek, wkładamy mięso i smażymy 10 minut ciągle mieszając. odsuwamy mięso na brzeg naczynia, wkładamy pieczarki, dusimy kolejne 10 minut , odsuwamy na bok i dodajemy warzywa.
    Dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości 15-20 minut, często mieszając, pod koniec dodajemy pomidory z puszki i koncentrat.
    Przyprawiamy do smaku.
    Makaron gotujemy al"dente , podajemy z sosem.

Porady

Danie dobrze smakuje również z ryżem. Sos można przygotować na patelni, składniki należy dusić kolejno i połączyć na koniec z pomidorami w rondelku i chwilę razem poddusić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować