Na dużą porcję dla 6 osób :
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
2 ząbki czosnku
1/2 kg pieczarek
włoszczyzna mrożona 450 g (lub 2 marchewki,pietruszka, pół selera, por)
puszka krojonych pomidorów bez skórki
łyżka koncentratu pomidorowego
sól,pieprz,papryka ostra i słodka
olej 2-3 łyżki
opakowanie makaronu np. kokardki
1.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry,jeśli używamy świeżych warzyw kroimy je w słomkę, pora w plasterki.
W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy krótko czosnek, wkładamy mięso i smażymy 10 minut ciągle mieszając. odsuwamy mięso na brzeg naczynia, wkładamy pieczarki, dusimy kolejne 10 minut , odsuwamy na bok i dodajemy warzywa.
Dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości 15-20 minut, często mieszając, pod koniec dodajemy pomidory z puszki i koncentrat.
Przyprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy al"dente , podajemy z sosem.
Porady
Danie dobrze smakuje również z ryżem.
Sos można przygotować na patelni, składniki należy dusić kolejno i połączyć na koniec z pomidorami w rondelku i chwilę razem poddusić.
Komentarze