Dla wielbicieli grzybów lesnych, kurki to jedne ze smaczniejszych grzybów. W Borach Tucholskich podaje się je jako sos kurkowy z gotowanymi ziemniakami .
Sos z kurek z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać i osuszyć.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
Na dużej patelni roztopić połowę ilości masła i połowę oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek. Wymieszać i smażyć przez około 1 - 2 minuty.
Dodać pozostałe masło i oliwę, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę, wymieszać i gotować przez około 5 minuty aż sos nieco zgęstnieje.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Sos kurkowy podawać z ugotowanymi ziemniakami
Komentarze