Sos z kurek z ziemniakami

4.42 (208 ocen)

  • 20 min

Dla wielbicieli grzybów lesnych, kurki to jedne ze smaczniejszych grzybów. W Borach Tucholskich podaje się je jako sos kurkowy z gotowanymi ziemniakami .

  • 20 min

Składniki:

  • 50dkg kurek świeżych lub mrożonych
    1cebula
    2 ząbki czosnku
    5 łyżek masła
    2 łyżki oliwy
    0,5 szklanki śmietanki kremowej 30%
    1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    2 łyżeczki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.42 (208 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z kurek z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać i osuszyć.
    Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
    Na dużej patelni roztopić połowę ilości masła i połowę oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek. Wymieszać i smażyć przez około 1 - 2 minuty.
    Dodać pozostałe masło i oliwę, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę, wymieszać i gotować przez około 5 minuty aż sos nieco zgęstnieje.
    Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    Sos kurkowy podawać z ugotowanymi ziemniakami

Porady

Można użyć też kurek solonych w słoiku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować