Składniki (na 7 słoiczków po 200 g):
7 sztuk czerwonej papryki
4 czerwone słodkie papryczki chili
1 łyżeczka – suszone mini papryczki chili
3 łyżki cukru
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oliwy z chili i czosnkiem
2-3 łyżeczki soli
4 ziarna ziela angielskiego
Sos z papryki do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki i nakrętki dokładnie wyparz i wysusz. Z wszystkich papryk usuń ogonki i pestki, pokrój na kawałki, umieść w blenderze kielichowym (ja miksowałam partiami) wraz z pozostałymi składnikami na sos. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przełóż płynny sos do garnka z grubym dnem i gotuj na średnim ogniu przez ok. 45 minut, aż sos zgęstnieje. Przełóż sos do słoików, zamknij dokładnie i pasteryzuj 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C z termoobiegiem.
Porady
Otwarty słoik z sosem przechowuj w lodówce i w miarę zużycia sosu zawsze wierzch zalej odrobiną oleju, aby nie pleśniał.
Komentarze