Bardzo łatwy sposób na zrobienie sosu bez zbędnego obierania i przecierania.
2 godz.
Składniki:
Składniki :
ok 2,5 kg pomidorów lima
kilka ząbków czosnku
oliwa do skropienia
świeże zioła (np. bazylia, rozmaryn)
sól, pieprz, czosnek w proszku, zioła prowansalskie
Sos z pieczonych pomidorów z blendera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory, przekroić na pół, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dodać świeże zioła i czosnek, piec ok 2h w 120 stopniach, następnie pomidory przekładamy do blendera i miksujemy na głaski mus, próbujemy i doprawiamy, solą, pieprzem, czosnkiem, ziłami prowansalskimi, do blendera można też wrzucić dodatkowo świeżą bazylię, sos przelewamy do słoików i pasteryzujemy (najlepiej słoiki ułożyć w garnku wyścielonym ściereczką i gotować ok 15-20 minut).
Komentarze