Sos z pora

4.49 (184 ocen)

  • 20 min

Smaczny i lekki sos do makaronu, ziemniaków, pyz...

  • 20 min

Składniki:

  • 1 średni por
    1 mała cebula
    0,5 l wywaru mięsnego ( z 1 kostki mięsnej)
    0,5 l śmietany
    1 łyżka mąki pszennej
    pieprz ziołowy
    przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i por. Mieszając, dusić aż się zeszklą. Następnie zdjąć patelnię z ognia.
  • 3. Zagotować wywar. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do wywaru. Wymieszać trzepaczką, by nie powstały grudki.
  • 4. Do sosu dodać zeszkloną cebulę i por, zagotować, cały czas mieszając. Doprawić pieprzem i przyprawa uniwersalna. Podawać do makaronu, ziemniaków lub pyz ziemniaczanych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować