800 g. szynki wieprzowej
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
rosół domowy tyle by zakrył mięso ( ew. z kostki)
1 łyżka mąki+ woda
1 płaska łyżeczka chili
sól , pieprz
kasza gryczana w zależności od ilości osób u mnie jeden woreczek ( 100 g.) na 2 osoby
Sos z szynki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy w nie za dużą kostkę ( ok 2 cm ) Warzywa myjemy , obieramy cebulę kroimy w drobną kostkę , marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach , czosnek siekamy drobniutko.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , smażymy mięso , gdy wytworzy sos dodajemy warzywa , smażymy chwilkę.
2.Całość z patelni przekładamy do garnka , zalewamy rosołem , doprawiamy chili oraz solą i pieprzem wg. potrzeby. Dusimy razem ok 25 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
3.Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , podajemy polaną sosem . Danie najlepiej smakuję podane z ogórkami kiszonymi.
Komentarze