Sos z szynki z kaszą gryczaną

4.5 (151 ocen)

Syty i smaczny obiad

Składniki:

  • 800 g. szynki wieprzowej
    2 marchewki
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    rosół domowy tyle by zakrył mięso ( ew. z kostki)
    1 łyżka mąki+ woda
    1 płaska łyżeczka chili
    sól , pieprz
    kasza gryczana w zależności od ilości osób u mnie jeden woreczek ( 100 g.) na 2 osoby
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z szynki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy w nie za dużą kostkę ( ok 2 cm ) Warzywa myjemy , obieramy cebulę kroimy w drobną kostkę , marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach , czosnek siekamy drobniutko.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , smażymy mięso , gdy wytworzy sos dodajemy warzywa , smażymy chwilkę.
  • 2. Całość z patelni przekładamy do garnka , zalewamy rosołem , doprawiamy chili oraz solą i pieprzem wg. potrzeby. Dusimy razem ok 25 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
  • 3. Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , podajemy polaną sosem . Danie najlepiej smakuję podane z ogórkami kiszonymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować