Uwielbiam mięsa z dodatkiem słodkich owoców i sosów, a ten jest doskonały do mięsa z dziczyzny, schabów pieczonych czy np. do łososia. W sam raz do mięs serwowanych w Wielkanoc czy Boże Narodzenie.
30 min
Składniki:
żurawina (świeża lub suszona) 200-300 gram
jabłko 1 sztuka
gruszkia1 sztuka
wino czerwone wytrawne 50 ml
cukier 1 łyżeczka
sól i pieprz 1 szczypta do smaku
woda 100 ml
Sos żurawinowy do mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę wrzucamy do garnka , wlewamy wodę i gotujemy około 10 minut.
2.W między czasie obieramy jabłko, gruszkę kroimy w dużą kostkę i dodajemy do żurawiny.
3.Dolewamy wino i na małym ogniu gotujemy aż do odparowania wina około 20 minut.
4.Następnie odkładamy 3 łyżki sosu do miseczki a resztę zmiksuj blenderem. Wrzuć odłożony sos z kawałkami owoców i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Komentarze