Sos żurawinowy do mięs

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam mięsa z dodatkiem słodkich owoców i sosów, a ten jest doskonały do mięsa z dziczyzny, schabów pieczonych czy np. do łososia. W sam raz do mięs serwowanych w Wielkanoc czy Boże Narodzenie.

  • 30 min

Składniki:


  • żurawina (świeża lub suszona) 200-300 gram
    jabłko 1 sztuka
    gruszkia1 sztuka
    wino czerwone wytrawne 50 ml
    cukier 1 łyżeczka
    sól i pieprz 1 szczypta do smaku
    woda 100 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Sosy

Sos żurawinowy do mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żurawina 1. Żurawinę wrzucamy do garnka , wlewamy wodę i gotujemy około 10 minut.
  • owoce 2. W między czasie obieramy jabłko, gruszkę kroimy w dużą kostkę i dodajemy do żurawiny.
  • wino 3. Dolewamy wino i na małym ogniu gotujemy aż do odparowania wina około 20 minut.
  • sos 4. Następnie odkładamy 3 łyżki sosu do miseczki a resztę zmiksuj blenderem. Wrzuć odłożony sos z kawałkami owoców i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszona żurawina Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować