Słowacka zupa fasolowa z kaszą

0 (0 ocen)

Pyszna , pożywna zupa fasolowa .Zasmakowała mojej Córci i mojemu Mężusiowi .

Składniki:

  • 3 l bulionu warzywnego

    250 g białej fasoli

    2 garście suszonej marchewki i pietruszki

    1 garść suszonego pora

    1 garść suszonego selera

    3 kiełbasy myśliwskie

    100 g kaszy jęczmiennej

    1 pęczek natki pietruszki

    1 łyżka domowej vegety

    1 łyżka soli

Słowacka zupa fasolowa z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc .

    Następnego dnia osączyć ją i zalać bulionem warzywnym .

    Gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę ( fasoli nie solić , by nie stwardniała ) .

    Dodać suszone warzywa i pokrojoną w kostkę kiełbasę .

    Gotować kolejne 30 minut .

    Dodać kaszę jęczmienną i gotować kolejne 30 minut .

    Dodać posiekaną natkę pietruszki , wymieszać .

    Zupę doprawić domową vegetą i solą .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy