Słowiańska łagodna kalarepka z ostrą harissą

0 (0 ocen)

Zachęcam do eksperymentowania z własnoręcznie wyprodukowaną harissą.

Składniki:

  • Składniki na harissę .
    6 papryczek chilli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    ½ łyżeczki kminku
    ½ łyżeczki kolendry nasiona
    ½ łyżeczki mięty suszonej
    ½ łyżeczki pieprzu białego
    ½ łyżeczki cynamonu
    4 łyżki oliwy
    Składniki na smażoną kalarepkę.
    2 kalarepki
    1 jajko
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki słonecznika uprażonego.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Słowiańska łagodna kalarepka z ostrą harissą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ostrożnie z papryczką chilli. Uważać ,aby nie zatrzeć oczu. Pracować w rękawiczkach.
    Z papryczek usunąć nasiona i pokroić drobno.
    Zalać wrząca wodą i moczyć ½ h. Osączyć ,zalać ciepłą wodą i zostawić na 1/2h.
    Papryczki dokładnie osączyć i wycisnąć nadmiar wody.
    Teraz papryczki i wszystkie przyprawy zmiksować dodając oliwę. Przełożyć do słoika i powierzchnię zalać jeszcze oliwą i odstawić na 12h.
    Po tym czasie nasza harissa będzie wspaniała. Pamiętać, aby masa była zawsze przykryta oliwą, nie wysuszała się. Od czasu do czasu przemieszać. Można przechować przynajmniej przez miesiąc, oczywiście jeżeli wcześniej nie zjemy.
    Jeszcze coś. Ostrość harissy możemy regulować ilością dodanej oliwy. Im oliwy więcej, tym łagodniejsza, bo kapsaicyna zawarta w papryczkach chilli rozpuszcza się w niej, podobnie jak w alkoholu.
    I tak powoli dochodzimy do połączenia ostrości Maghrebu ze słowiańską łagodnością.
  • 2. Obieramy kalarepki i gotujemy prawie do miękkości w osolonej wodzie.
    Kroimy w plastry ,posypujemy mąką i zieloną czubrycą.
    Panierujemy w jajku i bułce tartej z uprażonymi ziarnami słonecznika.
    Smażymy na oleju.
    Podajemy jako przekąskę z harissą i grzankami.
    Zachęcam do eksperymentowania z własnoręcznie wyprodukowaną harissą.

Porady

Najpierw przygotujemy harissę. Harissa to bardzo ostra arabska przyprawa ,która występuje w postaci sproszkowanej ,jako pasta w tubkach i gęsty sos w słoikach. Mnie najbardziej smakuje oryginalna marokańska, ale z dużym powodzeniem możemy ją przygotować samodzielnie. Możemy dostosować do swoich kubków smakowych. W Maroku harissę podają wszędzie jako czekadełko z pieczywem i oliwkami .Ale harissa jest doskonałą przyprawą do mięsa ,zup i nawet kanapek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować