Słodko-gorzkie tartaletki orzechowe

0 (0 ocen)

Wspaniałe połączenie smaków powoduje, ze bez wahania mogę uznać te tartaletki za moje ulubione, polecam wypróbować :)

Składniki:

  • 100 g margaryny
    150 g mąki
    50 g cukru pudru
    2 żółtka

    masa:

    2 białka
    80 g cukru pudru
    50 g gorzkiej czekolady
    50 g orzechów włoskich
    25 g orzechów laskowych
    25 g migdałów
    kilka orzechów do ozdoby

Słodko-gorzkie tartaletki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy na gładko i wkładamy na 8 minut do zamrażarki.

    Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem.

    Wykładamy je schłodzonym ciastem.

    Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
  • 2. Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami.

    Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i dokładnie mieszamy.
  • Słodko-gorzkie tartaletki orzechowe 3. Na podpieczone spody tartaletek wykładamy po łyżce masy i dekorujemy je orzechami wg uznania.

    Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy