Słodko-kwaśny kurczak z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ćwiartki podzielić na dwie części, pierś pokroić na kawałki ok.3-4 cm. Sól wymieszać z mąką, obtoczyć kawałki kurczaka i podsmażyć na oleju do zrumienienia. Przełożyć do garnka o grubym dnie.
2. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, podsypać mąką pozostałą z obtaczania, smażyć przez minutę. Dodać paprykę, koncentrat, wlać sok z ananasa i doprowadzić na małym ogniu do zagotowania-stale mieszając.
3. Sos przelać do garnka i uzupenić wodą aż do przykrycia kurczaka. Potrawę zagotować i dodać pokrojonego ananasa, dusić pod przykryciem przez 30-40 min na małym ogniu.
4.Podawać z ryżem na sypko i sałatą z sosem vinegret.
Porady
Potrawa bardzo łatwo przywiera, dlatego trzeba często mieszać, a garnek powinien mieć grube dno, przyda się również płytka ochronna.
Komentarze