Młoda kapusta słodko-kwaśna w nieco podrasowanej wersji. Tak przygotowana kapusta smakuje wyśmienicie i jest pełna aromatu. Pyszny pomysł na sezonowe warzywo.
Składniki:
1/2 większej główki młodej kapusty (800g)
2 małe pomidory (łącznie 150g)
4 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy
2/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka kminku mielonego
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
szczypta chilli
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Słodko-kwaśna młoda kapusta z pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, wlać miód, wsypać kminek, imbir i chilli. Podgrzewać ok. 5 min, mieszając.
2.Dołożyć poszatkowaną kapustę, wlać wodę i dodać szczyptę soli. Wymieszać. Dusić 15 min. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę pomidory - wymieszać. Całość gotować bez przykrycia na silnym ogniu 10 - 15 min, aby odparować nadmiar płynu.
3.Na końcu do kapusty dodać posiekaną natkę pietruszki, wlać sok z cytryny i wymieszać. Doprawić do smaku.
Komentarze