Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba

  • 45 min

Składniki:


  • Mięso :

    - średnia polędwiczka wieprzowa - 1 szt
    - musztarda ostra ( ja użyłam Kamis z płatkami wędzonej papryki ) - 1 łyżka
    - słodki sos chili - 1 łyżka
    - sól , pieprz - 1 szczypta
    - czosnek kolorowy - 1 szczypta
    - tymianek - 1 szczypta
    - majeranek - 1 szczypta
    - papryczka chili - 1 szt
    - rozmaryn ( Kamis ) - 1 szczypta
    - masło - 1 łyżka
    - oliwa z oliwek - 50 ml



    Warzywa :

    - por - 1 szt
    - marchew - 1 szt
    - seler - 1 szt
    - oliwa z oliwek - 50 ml
    - masło - 1 łyżka



    Dodatkowo :

    - duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle - 2 szt
    - drobno starty parmezan - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso :

    Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry.

    Lekko rozbijamy dłonią.

    Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku.

    Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy , łyżkę sosu chili , tymianek , majeranek , drobniutko pokrojoną papryczkę chili i odrobinę rozmarynu.

    Polędwiczki obtaczamy dokładnie w marynacie , wkładamy do lodówki
    ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będize intensywniejszy ).

    Na patelni rozgrzewamy oliwę.

    Smażymy polędwiczki na średnim ogniu do zrumienienia , po kilka minut z każdej strony.

    Na sam koniec dodajemy łyżkę masła.

    Zostawiamy chwilę w sosie.






    Warzywa :


    Na patelni rozgrzewamy oliwę.

    |Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler.

    Dusimy razem ok. 15-20 minut.

    Doprawiamy odrobiną soli.

    Dodajemy łyżkę masła na koniec.

    Mieszamy do rozpuszczenia.





    Całośc :


    Na talerzu układamy chrupiący chleb.

    Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie.

    Kładziemy polędwiczkę.

    Posypujemy drobniutko startym parmezanem.






    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować