1.Biszkopt: białka ubijamy,
dodajemy cukier i żółtka. Mieszamy
z octem i przesianą
mąką. Pieczemy ok. 45 minut
w 190 °C (forma 20x35 cm).
Studzimy. Kroimy w 3 pasy
o szer. 10 cm. Układamy
w cyfrę „4”. Przekrawamy na
3 placki i nasączamy.
2.Krem: budynie, mąkę i cukier
mieszamy z kilkoma łyżkami syropu z brzoskwiń. Resztę
syropu zagotowujemy, uzupełniamy
wodą do 1 l. Wlewamy
budynie. Zagotowujemy, mieszając.
Studzimy. Masło ucieramy,
dodajemy stopniowo
budyń. 1/2 brzoskwiń kroimy.
3.Kremówkę ubijamy ze
śmietan-fiksami i cukrem. Dodajemy
barwnik. Mieszamy.
4.Układamy kolejno warstwy:
placek, 1/2 pokrojonych brzoskwiń, 1/2 kremu,
placek, reszta brzoskwiń,
reszta kremu, placek. Boki
i wierzch tortu smarujemy bitą
śmietaną i dekorujemy.
Komentarze