Splot chałki jest naprawdę wyzwaniem! Ale jak wszystko można go sobie modyfikować wedle uznania :) Przepis: http://mojamalaprowincja.blogspot.com/2013/01/sodka-chaka-z-kruszonka.html
Słodka chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie chałki:
Masło rozpuścić w rondelku, zalać mlekiem i delikatnie podgrzać całość (ma być ledwie letnie). Zdejmujemy z palnika, dodajemy jajka, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.
Drożdże kruszymy do miski i zalewamy naszą mieszanką mleczno-tłuszczową. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodajemy 5 łyżek cukru i połowę mąki. Dokładnie mieszamy.
Można użyć miksera, ja chwilowo takiego nie posiadam, więc ubijałam ciasto ręcznie ok 5-6 minut trzepaczką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
A w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 185stC i przygotowujemy kruszonkę.
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy masło i ucieramy w palcach. Gotowe!
Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy zresztą mąki. Ciasto ma być elastyczne, przekładamy je do czystej miseczki i odkładamy przykryte ściereczką na 30 minut do napuszenia.
Następnie formujemy sześć równych kulek. Z mojego ciasta, które całościowo ważyło 1kg wyszły kulki po 1,68g sztuka.
Formujemy z nich 6 wałeczków.
Splatamy chałkę według własnych upodobań lub jak tu :
Komentarze