Słodka chałka z kruszonką

4.49 (156 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Splot chałki jest naprawdę wyzwaniem! Ale jak wszystko można go sobie modyfikować wedle uznania :) Przepis: http://mojamalaprowincja.blogspot.com/2013/01/sodka-chaka-z-kruszonka.html

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CHAłKA:
    - mleko tłuste: 250 mililitrów
    - masło rozrtopione: 60 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 5 łyżek
    - cukier waniliowy: 8 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - drożdże swieże: 14 gramów
    KRUSZONKA:
    - mąka pszenna luksusowa: 150 gramów
    - mąka krupczatka: 50 gramów
    - cukier puder: 80 gramów
    - masło: 120 gramów
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Chałka Desery Kruszonka

Słodka chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie chałki:

    Masło rozpuścić w rondelku, zalać mlekiem i delikatnie podgrzać całość (ma być ledwie letnie). Zdejmujemy z palnika, dodajemy jajka, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.

    Drożdże kruszymy do miski i zalewamy naszą mieszanką mleczno-tłuszczową. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodajemy 5 łyżek cukru i połowę mąki. Dokładnie mieszamy.

    Można użyć miksera, ja chwilowo takiego nie posiadam, więc ubijałam ciasto ręcznie ok 5-6 minut trzepaczką.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

    A w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 185stC i przygotowujemy kruszonkę.

    Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy masło i ucieramy w palcach. Gotowe!

    Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy zresztą mąki. Ciasto ma być elastyczne, przekładamy je do czystej miseczki i odkładamy przykryte ściereczką na 30 minut do napuszenia.

    Następnie formujemy sześć równych kulek. Z mojego ciasta, które całościowo ważyło 1kg wyszły kulki po 1,68g sztuka.

    Formujemy z nich 6 wałeczków.

    Splatamy chałkę według własnych upodobań lub jak tu :

    http://mojamalaprowincja.blogspot.com/2013/01/sodka-chaka-z-kruszonka.html

    Kiedy chałka jest już spleciona odstawiamy ją na 10 minut do napuszenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką.

    Wstawiamy do piekarnika na 40 minut bez termoobiegu. Chałka jest gotowa kiedy ma wyraźny złoty kolor :)

    Studzimy na kratce w lekko uchylonym piekarniku.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Piknik Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować