Słodka biedronka

5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Porzeczki w galaretce przypominają kropki biedronki, więc tak nazwałam to ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl. mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa:
    0,5 l mleka
    budyń śmietankowy
    kostka margaryny
    2 łyżki mąki pszennej
    0,75 szkl. cukru

    Oraz:
    0,5 szkl. kwaśnego dżemu
    2 galaretki truskawkowe
    20 dag rozmrożonych czarnych porzeczek
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Słodka biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia, odstawiamy, aż się spienią. Białka ubijamy z cukrem i mieszamy z żółtkami. Wsypujemy obie
    mąki i delikatnie mieszamy. Blachę (31x23 cm) wykładamy papierem po pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 30
    minut w 180 °C.
  • 2. Masa: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, resztę mieszamy z mąką i budyniem i wlewamy do wrzącego mleka. Mieszając, chwilę gotujemy.
    Studzimy. Następnie miksujemy z miękką margaryną.
  • 3. Biszkopta przekrawamy na pół. Jeden placek smarujemy dżemem i 1/2 masy. Przykrywamy 2. plackiem i smarujemy
    resztą masy.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku. Gdy zaczną tężeć, wsypujemy porzeczki. Wykładamy na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0dtwoqa

To może cię zainteresować