Słodka bułka czterosmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko delikatnie podgrzewamy i mieszamy wraz z drożdżami i cukrem. Mąkę przesiewamy, margarynę topimy i studzimy. Następnie łączymy składniki i dodajemy jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 4 części. Do każdej części dajemy coś innego:
1: biała czekolada posiekana na drobne kawałki
2: kakao
3: masło orzechowe
4: chałwa waniliowa
Każde ciasto wyrabiamy raz jeszcze i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po ok 1 godzinie każdą część raz jeszcze wyrabiamy i formujemy na kształt walca. o dł ok 30 cm. Zlepiamy ze sobą końcówki i zaplatamy warkocz. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Z podanych składników zagniatamy ciasto na kruszonkę. Gotowe ścieramy na tarce i posypujemy bułkę. Pieczemy ok 40 minut w temp. 180st C.
Komentarze