Słodka kostka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą galaretkę rozpuścić dokładnie , oddzielnie w salaterce w ok 250 ml wody.
Odstawić do stężenia.
Żelatynę rozpuścić w ok.100ml wrzątku , odstawić do przestudzenia.
Gdy galaretki będą już zwarte , śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Do ubitej śmietanki dodać serki oraz żelatynę , ponownie chwilkę miksować.
Galaretki pokroić w kostkę , przełożyć do śmietany , dokładnie wymieszać.
Masę wyjąć do dowolnego płaskiego naczynia/blaszki ( wysmarowanego oliwą lub olejem , jeśli mamy silikonowe nie potrzeba smarować) wygładzamy wierzch.
Deser odstawiam do całkowitego stężenia.
Gotowy kroimy w średniej wielkości kostkę.
Komentarze