Słodka siódemka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE:
1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180°C. Studzimy.
2. Ciasto makowe: mak wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia(nie gotujemy), zestawiamy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie przekręcamy 2 razy przez maszynkę. Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy kaszę mannę, bułkę tartą, mak, sodę, proszek do pieczenia oraz delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Pieczemy 40 minut w 180°C. Studzimy i kroimy wzdłuż na 7 pasków.
3. Ciasto kokosowe: pianę z białek ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Pieczemy 15 minut w 180°C.
4. Masa: żółtka ucieramy z cukrami i mąkami. W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem i wlewamy masę żółtkową cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Miękką margarynę miksujemy porcjami dodając budyń. Brzoskwinie kroimy w kostkę.
5. Polewa: W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy. Lekko przestudzoną polewą polewamy ciasto.
6. Przełożenie ciasta: biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń(ok. 8 łyżek). Smarujemy cienko masą, w równych odstępach układamy 4 paski makowe, luki wypełniamy połową brzoskwiń i masą. Pozostałe 3 paski układamy pomiędzy poprzednimi paskami na kremie, luki uzupełniamy pozostałymi brzoskwiniami i masą. Całość smarujemy resztą masy i przykrywamy plackiem kokosowym. Wierzch polewamy polewą i schładzamy.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia.
Komentarze