Połączenie warzywa i cukru znów świetnie się sprawdza :)
40 min
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
150 g margaryny ''Palma z Murzynkiem''
1-2 jajka (zależy od wielkości)
1 łyżka drobnego cukru (może być puder)
1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
40 ml zimnej wody
Nadzienie:
300-400 g obranej dyni bez pestek
100 g masła
100 g drobnego cukru (przy słodkiej dyni, zdecydowanie mniej)
50 g uprażonych płatków migdałów bez skórki + 30g cukru
garść rodzynek
sok z połowy cytryny lub całej pomarańczy
Słodka tarta z dynią, rodzynkami i prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Ulepić kulę i włożyć na ok pół godziny do lodówki.
2.Dynię pokroić w kostkę ugotować na parze do miękkości.
Na patelnię wrzucić masło, cukier, dynię- dusić klika minut. Wycisnąć sok z cytryny i dodać rodzynki. Gdy powstanie duży nadmiar soku, odlać.
3.Ciasto wyjąć z lodówki ( zostawić kawałek do paseczków) resztą wylepić formę (średnica 24-28cm) i nakłuć widelcem. Podpiec ok 10-15 min w temperaturze 200 stopni.
4.W między czasie z odłożonego ciasta zrobić cienkie paseczki.
5.Na podpieczone ciasto wyłożyć masę dyniową a następnie paseczki z ciasta. Włożyć ponownie do piekarnika i piec do zarumienienia się ciasta na złoto.
6.Płatki migdałów wrzucić na suchą patelnie i chwilę prażyć aż do uzyskania złotego koloru. Przesypać do miksera, dodać cukier i zmiksować na drobny proszek. Upieczoną tartę posypać sproszkowanymi migdałami.
Porady
Do masy dyniowej można dodać 2-3 łyżki powideł z mirabelek lub moreli.
Komentarze