Słodki chlebek z żurawiną, rodzynkami, orzechami i kandyzowaną skórką cytrynową

4.49 (156 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Chlebek jest pachnący i aromatyczny ,środek jest pulchny a skórka chrupiąca.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -500 g mąki
    -50 g drożdży
    -50 g cukru
    -szczypta soli
    -pół łyżeczki cynamonu
    -łyżeczka skórki otartej z cytryny
    -11 dag masła

    Nadzienie:

    -60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
    -60 gsuszonej żurawiny
    -60 g greckich rodzynek
    -3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
    -5 kropelek olejku rumowego


Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Słodki chlebek z żurawiną, rodzynkami, orzechami i kandyzowaną skórką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0k6r6u1 1. Rodzynki,kandyzowaną skórkę,żurawinę , orzechy i olejek wymieszaj
  • image-1ixou34 2. Mąkę przesiej,wymieszaj z drożdżami,cukrem,cynamonem ,solą i skórką cytrynową.Dodaj mleko,roztopione masło i jajko.Ciasto dobrze wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.Powinno podwoić swoją objętość
  • image-1d7iod1 3. Stolnicę obsyp dobrze mąką ,przełóż wyrośnięte ciasto i wyrabiaj do momentu aż ciasto ładnie będzie od rąk odchodzić(gdy będzie za bardzo się kleiło możemy je oprószać mąką).Następnie pozostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia po czym wyrabiamy ponownie ,ciasto wałkujemy na kształt prostokąta,rozkładamy nadzienie i zwijamy w rulon.
  • image-06xreot 4. Keksówkę smarujemy tłuszczem,obsypujemy mąką,wkładamy bochenek ,wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.
  • image-0ejt97r 5. Pieczemy przez około godz. w temp.200 st.C

Porady

W połowie pieczenia wierzch musiałam przykryć folią

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować