Słodki chlebek z żurawiną, rodzynkami, orzechami i kandyzowaną skórką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki,kandyzowaną skórkę,żurawinę , orzechy i olejek wymieszaj
2.Mąkę przesiej,wymieszaj z drożdżami,cukrem,cynamonem ,solą i skórką cytrynową.Dodaj mleko,roztopione masło i jajko.Ciasto dobrze wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.Powinno podwoić swoją objętość
3.Stolnicę obsyp dobrze mąką ,przełóż wyrośnięte ciasto i wyrabiaj do momentu aż ciasto ładnie będzie od rąk odchodzić(gdy będzie za bardzo się kleiło możemy je oprószać mąką).Następnie pozostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia po czym wyrabiamy ponownie ,ciasto wałkujemy na kształt prostokąta,rozkładamy nadzienie i zwijamy w rulon.
4.Keksówkę smarujemy tłuszczem,obsypujemy mąką,wkładamy bochenek ,wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.
5.Pieczemy przez około godz. w temp.200 st.C
Porady
W połowie pieczenia wierzch musiałam przykryć folią
Komentarze