Słodki krem mascarpone z mini bezami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest bardzo słodki, ale zarazem prosty w przygotowaniu. Polecam! :)

  • 60 min

Składniki:

  • Krem:
    - 3 żółtka
    - 12-14 łyżeczek cukru
    - 250g serka mascarpone

    Bezy:
    - 3 białka
    - 150g cukru
    - łyżeczka soku z cytryny
    - szczypta soli do ubicia piany

Słodki krem mascarpone z mini bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1q0pwpc 1. Krem
    Ucieramy cukier z żółtkami, a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Odstawiamy do lodówki.
  • image-1ce6npl 2. Bezy
    Ubijamy białka dodając do nich szczyptę soli. Kiedy będą już sztywne, dodajemy stopniowo cukier (przyjmujemy zasadę 1 część białka - 2 części cukru). Na końcu dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i ewentualnie aromat np. waniliowy. Wykładamy łyżeczką małe bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut, po czym wraz z papierem przekładamy do ostygnięcia. Kiedy ostygną, zdejmujemy z papieru.
  • image-02oweyy 3. Końcowe przygotowanie
    Do szklanego pucharka wkładamy jedną bezę, górą do dołu, następnie dodajemy część kremu. Na warstwie kremu układamy dwie bezy i ponownie dodajemy krem. Całość można ozdobić roztopioną czekoladą. Wstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy