Słodki krem mascarpone z mini bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem
Ucieramy cukier z żółtkami, a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Odstawiamy do lodówki.
2.Bezy
Ubijamy białka dodając do nich szczyptę soli. Kiedy będą już sztywne, dodajemy stopniowo cukier (przyjmujemy zasadę 1 część białka - 2 części cukru). Na końcu dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i ewentualnie aromat np. waniliowy. Wykładamy łyżeczką małe bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut, po czym wraz z papierem przekładamy do ostygnięcia. Kiedy ostygną, zdejmujemy z papieru.
3.Końcowe przygotowanie
Do szklanego pucharka wkładamy jedną bezę, górą do dołu, następnie dodajemy część kremu. Na warstwie kremu układamy dwie bezy i ponownie dodajemy krem. Całość można ozdobić roztopioną czekoladą. Wstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia.
Komentarze