słodki sos chili

4.5 (187 ocen)

  • 15 min

Tego sosu używam do przekąsek: pasztecików, frytek, parówek w cieście francuskim czy domowych nuggetsów. Jego ostrość możemy dopasować pod swój gust, dodając więcej papryczek lub pestek, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 papryczki chili
    3 ząbki czosnku
    200 g cukru
    360 ml wody
    120 ml octu 10%
    łyżeczka soli
    3 łyżki wody do zagęszczenia
    około 3 większe łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Słodki sos chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczki opłukać, odciąć główki, przekroić wzdłuż na połowę i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać obrany czosnek, zalać odrobiną wody i zblenderować. Dodać resztę wody, ocet, sól i cukier. Gotować kilka minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić wodą i wlać do garnka z sosem, gotować mieszając aż zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować