Tego sosu używam do przekąsek: pasztecików, frytek, parówek w cieście francuskim czy domowych nuggetsów. Jego ostrość możemy dopasować pod swój gust, dodając więcej papryczek lub pestek, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić.
15 min
Składniki:
4 papryczki chili
3 ząbki czosnku
200 g cukru
360 ml wody
120 ml octu 10%
łyżeczka soli
3 łyżki wody do zagęszczenia
około 3 większe łyżeczki mąki ziemniaczanej
Słodki sos chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryczki opłukać, odciąć główki, przekroić wzdłuż na połowę i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać obrany czosnek, zalać odrobiną wody i zblenderować. Dodać resztę wody, ocet, sól i cukier. Gotować kilka minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić wodą i wlać do garnka z sosem, gotować mieszając aż zgęstnieje.
Komentarze