Słodki suflet pachnący cynamonem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni. Białka rozdzielić od żółtek. Rodzynki i żurawinę namoczyć w gorącej wodzie.
Żółtka wymieszać dokładnie z twarożkiem, łyżką masła, płatkami owsianymi, mlekiem i cukrem waniliowym. Rodzynki i żurawinę odcedzić i dodać do pozostałych składników. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli ( ważne żeby piana była ubita na sztywno!). Delikatnie wymieszać powstałą masę serową z białkami.
Kokilki wysmarować miękkim masłem (dno + brzegi). Jabłko obrać, pokroić w cienkie paseczki. Wyłożyć nimi dno kokilek, posypać cynamonem, położyć po łyżeczce powidła na jabłka do każdej kokilki. Na to wyłożyć masę, objechać brzegi nożem i włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok 15 min.
Porady
Nie otwierać piekarnika w trakcie żeby suflety nie opadły!
Komentarze