Słodkie muffinki z prażonym słonecznikiem

4.49 (173 ocen)

  • 30 min

Muffinki bardzo długo zachowują świeżość (chociaż na ogół u mnie zjadane są od razu gdy trochę wystygną), każdego zaskoczą swoim oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem. Ponadto przepis jest szybki i prosty do wykonania. Doskonałe do pieczenia z dziećmi.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki suche:
    100 g łuskanego słonecznika
    2 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki mokre:
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Słodkie muffinki z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słonecznik wysyp na rozgrzaną patelnię bez dodatku żadnego tłuszczu. Upraż na złoto-brązowy kolor.
  • 2. Przygotuj dwie miski. W jednej z nich połącz składniki suche, w drugiej - mokre,
  • 3. Następnie połącz składniki suche z mokrymi łyżką, niezbyt dokładnie.
  • 4. Ciasto rozlej do foremek i piecz 15 minut w 180 stopniach.

Porady

Słonecznik można zastąpić czekoladą, bakaliami, pestkami dyni czy tez suszonymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować