Słodkie jajeczka

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Ni deser, ni ozdoba

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - galaretka (dowolna, ja użyłam szafirowej): 1 sztuka
    - wydmuszki jaj: 5 sztuk
    - duża strzykawka: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Jajko

Słodkie jajeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodkie jajeczka 1. Przygotowane wydmuszki przepłukujemy w środku wodą (za pomocą strzykawki). Osuszamy. Dolną dziurkę zaklejamy taśmą klejącą. Wydmuszki wstawiamy do kieliszków do jajek lub opakowania po jajkach (tzw. wytłaczanka). Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i odstawiamy do wystygnięcia. Jak galaretka zacznie lekko gęstnieć to za pomocą strzykawki napełniamy nią wydmuszki. Odstawiamy do lodówki do stęgnięcia (2-3 godziny). Gotowe jajka wkładamy na 2-3 sekundy do gorącej wody (ułatwia to obieranie) i delikatnie zdejmujemy z nich skorupki. Możemy je wykorzystywać do dekoracji, ale także potraktować jako atrakcyjną forme podania deseru z galaretki (możemy ozdobić bitą smietaną i owocami). Ja użyłam galaretki szafirowej (ciemnoniebieska).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować