Słodkie jajeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody i wylewamy do płaskiego naczynia i zostawiamy do zastygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, baloniki dmuchamy, delikatnie opłukujemy zimną wodą. Gdy czekolada się rozpuści i trochę przestygnie zanurzamy w niej baloniki i odkładamy do zastygnięcia. Czekolada nie może być zbyt gorąca bo baloniki pękną.
2.1/4 szkl. mleka, 1/4 szkl cukru, cukier waniliowy dajemy do rondelka i zagotowujemy. Gdy przestygnie dodajemy na przemian z mlekiem w proszku do ucieranej margaryny.
W wersji nr 2: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Mleko ubijamy z cukrem i dodajemy żelatynę.
3.Gdy czekolada na balonikach zastygnie delikatnie je przebijamy i napełniamy białą masą. Z zastygniętej galaretki lub brzoskwiń wykrawany kółeczka, które posłużą nam za "żółtka" jajek :) Smacznego :)
Komentarze