Słodkie jajeczka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wielkanoc tuż tuż :)

  • 60 min

Składniki:

  • Mleczna czekolada (gorzka lub deserowa), 7-8 małych baloników, brzoskwinie lub galaretka pomarańczowa, Krem: 1 szkl mleka w proszku, pół margaryny, 1/4 szkl. mleka, 1/4 szkl cukru, cukier waniliowy, lub 1 szkl mleka, 2-3 łyżki żelatyny, pół szk. cukru pudru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Słodkie jajeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody i wylewamy do płaskiego naczynia i zostawiamy do zastygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, baloniki dmuchamy, delikatnie opłukujemy zimną wodą. Gdy czekolada się rozpuści i trochę przestygnie zanurzamy w niej baloniki i odkładamy do zastygnięcia. Czekolada nie może być zbyt gorąca bo baloniki pękną.
  • 2. 1/4 szkl. mleka, 1/4 szkl cukru, cukier waniliowy dajemy do rondelka i zagotowujemy. Gdy przestygnie dodajemy na przemian z mlekiem w proszku do ucieranej margaryny.

    W wersji nr 2: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Mleko ubijamy z cukrem i dodajemy żelatynę.
  • 3. Gdy czekolada na balonikach zastygnie delikatnie je przebijamy i napełniamy białą masą. Z zastygniętej galaretki lub brzoskwiń wykrawany kółeczka, które posłużą nam za "żółtka" jajek :) Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować