słodkie języczki

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

lekkie, szybkie z ulubionymi owocami. idealne na letnie popołudnie

  • 30 min

Składniki:

  • składniki na 4 sztuki:
    biszkopt:
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka oleju
    4 łyżki mąki
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    200 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru

    dowolne owoce
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie języczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ubić pianę z białek ze szczypta soli, pod koniec ubijania dodać cukier. dodać olej
    i żółtka, dalej chwilę ubijać. dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łopatką.
    na blaszce ułożyć 4 kawałki ( kwadratowe) folii aluminiowej. na każdy kwadrat wyłożyć łyżką ciasto mniej więcej w równe placki ( kółka). piec ok 10 minut w temp 180 stopni. gorące placuszki wyjąc z piekarnika i ułożyć np na wałku (folia w dół) delikatnie docisnąć, zostawić do wystudzenia. oderwać folię a środek wypełnić ubitą śmietaną z cukrem. na wierzch położyć owoce, włożyć na godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować