Słodkie paluszki

4.5 (164 ocen)

  • 25 min

Coś do pochrupania, słodkie, niebanalne, aromatyczne...idealna słodka przekąska :)

  • 25 min

Składniki:

  • podstawowy skład:

    1 i 1/3 szklanki mąki,
    50 g masła ( miękkiego)
    2 białka,
    1/3 szklanki cukru

    dodatki:

    3 łyżki gotowej migdałowej masy makowej,
    olejek maślano - waniliowy,
    2 łyżki gorzkiego kakao.
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie paluszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • słodkie paluchy 1. Wyrabiamy ciasto podstawowe. Do miski wsypujemy mąkę, 2 białka, cukier i miękkie masło. Ja zrobiłam 3 rodzaje paluchów. Do 1 masy dodałam masę makową, do drugiej olejek maślano - waniliowy, a do trzeciej kakao. Nieważne z którym składnikiem zrobicie swoje paluchy, najważniejsze jest to że będą świetnie pachnieć i smakować ;) Kiedy już wyrobimy ciasto z wybranym składnikiem, rolujemy kawałki ciasta tworząc paluchy. 175 st piekarnik, i po ok 15 minutach wyciągamy gotowe.

Porady

Cieńsze paluchy nie potrzebują aż 15 minut pieczenia, więc warto sprawdzać czy nasze paluchy już się zarumieniły i możemy wyciągać, w przeciwnym wypadku mogą być za twarde .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka pszenna typu paluch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować