SŁODKIE SUSHI :)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Fajny pomysł na zwykłą roladę z kremem. Zaskakuje swoim wyglądem i nie ma nic wspólnego z prawdziwym sushi ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Rolada:
    5 jaj
    5 łyżek mąki
    5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    barwnik zielony

    Krem:
    budyń śmietankowy
    miękkie masło

    cukier barwiony na czerwono

Słodkie sushi :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rolada:
    Oddzielić żółtka od białek.
    Utrzeć żółtka z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać zielony barwnik, wymieszac dokładnie. Następnie ubić pianę z 2 łyżkami cukru.
    Na żółtka wyłożyć pianę, na nią przesiać mąkę i wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać łyżką.
    Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem (standardowa blacha z piekarnika) i piec 15 min w 220 stopniach
    Gdy się upiecze, wyjąć z formy i przeciąć na pół. Każdą połówkę wyłożyć na ściereczkę i zwinąć razem z nią. Wystudzić. Gdy wystygną przełożyć kremem i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki by dobrze stężały. A gdy już stężeja pokroić na niezbyt grube plasterki. Kazdy udekorować odrobiną cukru barwionego na czerwono.

    Krem:
    Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dobrze wystudzić, po czym połączyć z miękkim masłem

    Czerwony cukier:
    Kilka łyżek cukru wsypać do woreczka śniadaniowego, palcami ( najlepiej ) wprowadzić kilka kropelek wody i barwnika w proszku ( wykałaczką ), po czym dobrze wymieszać.

Porady

Krem budyniowy można zastapić bitą śmietaną lub jakimś innym ulubionym kremem. Ważne jest by śrdek sushi był biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy