Słodkie trójkąty jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Niepozorne trójkąty zachwycą wszystkich gości, a co najważniejsze zrobisz je w kilka chwil!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ( np. z biedronki )
    2 duże jabłka
    2 łyżki cukru
    1 cukier wanilinowy
    szczypta cynamonu
    2-3 łyżki soku z cytryny
    ok. łyżeczki skórki otartej z cytryny
    ok.łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
    1 łyżka mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie trójkąty jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z sokiem oraz skórką z cytryny i pomarańczy, dzięki czemu zachowają piękny kolor. Następnie dodać cukier (zwykły i wanilinowy) cynamon, mąkę
  • 2. Ciasto rozłożyć na stolnicy, którą wcześniej posypujemy mąką. Dzielimy je na 6 równych kwadratów.
  • 3. Na każdy kwadrat ciasta nałożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi warto posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką wody, ponieważ lepiej jest nam je sklejać. Sklejamy po przekątnej, tak aby powstały trójkąciki.
  • 4. Dociskamy lekko brzegi i delikatnie robimy np. widelcem kilka otworków na wierzchu. To zapewni dopływ powietrza, a nadzienie nie wypłynie.
  • 5. Przekładamy na formę ( duża blacha) wysmarowaną tłuszczem i pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy nagrzanym do ok. 200 st., przez 20- 25 min. Trójkąciki są upieczone, gdy wierzch pięknie się zrumieni.

Porady

Czas pieczenia może być krótszy, zależy to od piekarnika, więc warto zajrzeć po 15 minutach do trójkącików. Skórka z pomarańczy nadaje im ciekawy smak, jeśli jednak jej nie posiadasz, możesz pominąć ją ;) Inspiracja pochodzi ze strony : mojewypieki.com ; ja zmieniłam przepis wg własnych preferencji , wersja oryginalna jest również pyszna ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować