Słone rogaliki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mięciutki rogaliki o słonawym smaku świetne na śniadanie zarówno z wędliną jak i dżemem

  • 60 min

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 50 dag
    jajko 1 szt
    sól 1 łyżeczka płaska
    drożdże 2 g
    masło 5 dag
    ziemniaki ugotowane 10 dag
    mleko 280 ml
    cukier szczypta

    dodatkowo

    jajko 1 szt
    sól do smaku

Słone rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka, szczyptą cukru i soli oraz mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.

    Zimne ziemniaki zmiksować z lekko podgrzanym mlekiem. Do mąki dodać drożdże, jajko, zmiksowane z mlekiem ziemniaki i sól. Zacząć wyrabiać ciasto, wlać masło i wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.

    Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, na kształt koła a następnie pokroić na trójkąty. Zwijać od dłuższego brzegu do krótszego formując rogalika. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

    Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć solą.

    Piecz na lekko brązowy kolor w temp. 180 stopni.
    wychodzi około 12 sztuk

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy