Słone rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka, szczyptą cukru i soli oraz mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Zimne ziemniaki zmiksować z lekko podgrzanym mlekiem. Do mąki dodać drożdże, jajko, zmiksowane z mlekiem ziemniaki i sól. Zacząć wyrabiać ciasto, wlać masło i wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, na kształt koła a następnie pokroić na trójkąty. Zwijać od dłuższego brzegu do krótszego formując rogalika. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć solą.
Piecz na lekko brązowy kolor w temp. 180 stopni.
wychodzi około 12 sztuk
Komentarze