Słonecznik na mchu

4.5 (176 ocen)

Słonecznik i szpinak - niecodzienny duet

Składniki:

  • Ciasto:
    • 45 dag mrożonego szpinaku
    • 25 dag cukru
    • 3 duże jajka
    • 1 szklanka oleju
    • 1 szklanka mąki tortowej
    • 1 szklanka mąki krupczatki
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    • ½ litra mleka
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 margaryna
    • 1 puszka mleka skondensowanego ( „Krówka” )
    Słonecznik:
    • 10 dag margaryny
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżki mleka
    • 30 dag słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słonecznik na mchu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Do miski wybijamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy na wysokich obrotach na puch. Nie przerywając miksowania, stopniowo wlewamy olej. Następnie wsypujemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wkładamy szpinak. Ponownie mieszamy. Formę o wymiarach 40x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
    Budyń: ugotować budyń, wystudzić, zmiksować z margaryną i powoli dodawać „krówkę”. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać część pokruszonego słonecznika.
    Słonecznik: rozpuścić margarynę, dodać cukier, mleko i słonecznik. Wymieszać i wylać na wyłożoną papierem formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor około 30 minut w temp 175°C.
    Ciasto przekroić na dwie części, na pierwszą wyłożyć część masy budyniowej ze słonecznikiem przykryć drugą częścią ciasta szpinakowego, posmarować kremem i posypać pozostałym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować