Słonecznik na mchu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Do miski wybijamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy na wysokich obrotach na puch. Nie przerywając miksowania, stopniowo wlewamy olej. Następnie wsypujemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wkładamy szpinak. Ponownie mieszamy. Formę o wymiarach 40x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Budyń: ugotować budyń, wystudzić, zmiksować z margaryną i powoli dodawać „krówkę”. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać część pokruszonego słonecznika.
Słonecznik: rozpuścić margarynę, dodać cukier, mleko i słonecznik. Wymieszać i wylać na wyłożoną papierem formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor około 30 minut w temp 175°C.
Ciasto przekroić na dwie części, na pierwszą wyłożyć część masy budyniowej ze słonecznikiem przykryć drugą częścią ciasta szpinakowego, posmarować kremem i posypać pozostałym słonecznikiem.
Komentarze