Słonecznikowiec

4.47 (176 ocen)

Pyszne ciasto z krówkowym kremem i ziarenkami słonecznika.

Składniki:


  • Biszkopt kakaowy (upiec 2 biszkopty)
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Karmelizowany słonecznik
    300 g słonecznika łuskanego
    1 szkl cukru pudru
    180 g margaryny
    2 łyżki cukru waniliowego
    Krem
    puszka masy krówkowej (500g)
    250 g margaryny lub masła
    50 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

4.47 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po 1 żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i wymieszać szpatułką. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 25 min. Karmelizowany słonecznik W garnku roztopić margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać słonecznik i zagotować. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Rozsmarować i wyrównać. Piec 15 min w 180 st. Wystudzić. Zimny blat pokruszyć. Krem Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce masy krówkowej cały czas ucierając, dodać pod koniec spirytus. (Odłożyć część kremu do posmarowania biszkoptu oraz 1 szklankę słonecznika). Do reszty kremu dodać słonecznik i wymieszać. Na pierwszy biszkopt rozsmarować krem, przyłożyć drugi biszkopt. Na górze rozsmarować odłożony krem i rozłożyć równomiernie karmelizowany słonecznik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować